Mensa® Quizzes with Regent Seven Seas Cruises

Missing your favorite activities on board? Stimulate your mind and engage in a number of exciting questions of logic and reason with our Mensa® Quizzes. Each week’s puzzle contains a variety of questions to test your your verbal intelligence, vocabulary and math skills.

Issue VII

1. If each butter-fingered dishwasher breaks three plates in an hour and a half, how many plates will the poor restaurant owner have to replace in an eight-hour day if he has three butter-fingered dishwashers?

Answer: 48 (Each dishwasher breaks 2 dishes per hour, or 16 per 8-hour day.)

2. A well-known line of poetry has been put into very fancy language below. Can you put it back into common English?

In what manner do I feel affectionate toward you? Permit me to utilize mathematical calculations to find the answer.

Answer: How do I love thee? Let me count the ways.

3. Find a word that means “to cut off hair,” then change one letter to find a word that means “disgrace.”

Answer: shave, shame

4. The following 26 letters can be rearranged into a frequently used phrase about dealing with problems. Can you figure it out? (Hint: One of the words is “the.”)

A A D E E E F F G H L L L O O O O O R T T T U W W Y

Answer: Lead, follow or get out of the way.

5. The stamp collector decided to give his collection to friends. He gave one-fourth to Jim, one-fifth to Alice, 5% to Susan and then half of what was left to John. He had 15 stamps left. How many stamps did he start with?

Answer: 60 (One-fourth is 15, one-fifth is 12, 5% is 3 = 30 and half of 30 = 15.)

6. Rachel received an invitation to a birthday party for Ryan. He was her maternal grandmother’s only child’s only son. What relation was he to Rachel?

Answer: Her brother (Her maternal grandmother’s only child is her mother, whose only son is her brother.)

7. Six bull’s-eyes and four chocolate balls cost $1.20, and four bull’s-eyes and six chocolate balls cost $1.30. Using the same logic, how much will one chocolate ball cost?

Answer: 15¢ (Bull’s-eyes cost 10¢; chocolate balls cost 15¢)

8. An eight-letter word is in the box below. Find it by beginning with the correct letter and moving clockwise or counterclockwise around the box, using each letter only once.

Answer: Spoilers

9. In the song line below, the vowels have been removed and the breaks between words have been changed. Put back the vowels and find the line.

BTFL    FRSPC    SSKSF    RMBR    WVSFG    RN

Answer: O beautiful for spacious skies, for amber waves of grain….

10. A good idea is coiled in the grid below. To spell it out, start with one letter and move to an adjacent letter in any direction. (Hint: Start with a “D.” One null.)

HENANEN
WTAPISE
ENCMEYS
PSCODBY
STRASRA
EBEDOLL

Answer: Dollars are best spent when accompanied by sense.

11. The word “herpeculture” is associated with the cultivation of what?

Answer: Reptiles

12. Unscramble the 20 letters below to make a common four-word phrase that describes what actions do.

A A D D E E H K L N O O P R R S S T U W

Answer: Speak louder than words.

13. An eight-letter word appears in the box below. Find it by beginning with the correct letter and moving clockwise or counterclockwise around the box, using each letter only once.

Answer: ingénues

14. What four words, formed from different arrangements of the same five letters, can be used to complete the sentences below?

The acrobat ___ ___ ___ ___ ___ as he regards the ___ ___ ___ ___ ___ ahead of him. He had spoken to his coach, who seems to have had a ___ ___ ___ ___ ___ of memory and failed to heed his ___ ___ ___ ___ ___ for an easier training course.

Answer: pales, leaps, lapse, pleas

15. What number is one-half of one-tenth of one-tenth of one-half of 6,000?

Answer: 15 (6,000 ÷ 2 = 3,000; 3000 ÷ 10 = 300; 300 ÷ 10 = 30; 30 ÷ 2 = 15)

16. Our local swap shop has its own pricing system. A coat costs $26, a dress costs $43, and a jumper costs $46. According to the same system, how much will a sweater cost?

Answer: $49 ($10 per consonant, $3 per vowel)

17. The florist had a lot of flowers to deliver today. He can deliver 40 orders in four hours with one truck. How many trucks (and drivers, of course) should he hire to deliver 160 orders in two hours?

Answer: Eight trucks total (Each truck can deliver ten orders per hour.)

18. Take a word that means “safe place,” change one letter and find a word for a kind of bird.

Answer: haven, raven

19. What two words, formed from different arrangements of the same eight letters, can be used to complete the sentence below?

If you insist on ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ into unfamiliar waters when snorkeling, you run the risk of being hurt by a ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___.

Answer: straying, stingray

20. An eight-letter word appears in the box below. Find it by beginning with the correct letter and moving clockwise or counterclockwise around the box, using each letter only once.

Answer: Academic

Do you have what it takes to become a member of Mensa® International? Check back in on Tuesday when the new quizzes will be revealed! Visit our website to learn more about Regent Seven Seas Cruises and our exciting onboard activities.

3 Comments Add yours

  1. Scott Loomer says:

    Please post the Mensa Quizzes without immediately including the answers. Better yet, add a “click here for answers” link. Not much challenge when the answers are posted at the same time.

    1. Hi Scott, we appreciate your feedback. A new issue of Mensa Quizzes is posted weekly, every Tuesday without answers included. Answers are then revealed each Thursday for guests to reference. If you have any questions, please feel free to reach out to socialmedia@rssc.com. Thank you!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s